Overslaan en naar de inhoud gaan
Twynstra Gudde Kennisbank
  • Inloggen
Menu
Home > Artikel
Close
  • Home
  • Samenwerkingskunde
  • Projectmanagement
  • Programmamanagement
  • Digitale transformatie
  • Leren en ontwikkelen
  • Veranderkunde
  • Risicomanagement
  • Leiderschap
  • Organisatiekunde
  • Contracteren

Zeven tips voor ondernemende mensen

Vandaag viel bij mij thuis het boek ‘Perspectieven op leiderschap’ op de deurmat. Jaap Boonstra schreef over de ‘Betekenisvolle leider’, Hans van der Loo over ‘De visionaire leider’, René ten Bos over ‘De tegendraadse leider’, Annemieke Roobeek schreef over de ‘Horizontale netwerkleider’ en samen met Britta Gielen heb ik het hoofdstuk geschreven ‘De ondernemende leider – wees zelf ondernemend en help medewerkers ondernemend te zijn’.

Artikel

Projectleiderschap was, is en blijft nodig om het werk van mensen te coördineren

Met enige stelligheid wordt het einde van de rol van projectleider verkondigd. Dit hangt onder meer samen met de opkomst van zelfsturende (project)teams. Maar heel veel projectteams zijn helemaal geen zelfsturende teams! In de wereld van projecten is er grofweg een tweedeling te onderkennen. Enerzijds zijn er ‘tijdelijke’ projectteams en anderzijds de zogenaamde ‘agile’ teams, zoals scrum teams, die een (semi)permanente eenheid vormen. 

Artikel

Projectleiderschap – herken de kracht van elk van de vijf leiderschapsstijlen

Om in een project de voortgang erin te houden en de werkzaamheden op elkaar af te stemmen en te coördineren, is er een projectleiderschap nodig. In de min of meer permanente teams, zoals bij veel scrum teams, is er volgens ons (Roelof Benthem en Rudy Kor) sprake van gedeeld leiderschap en is er geen behoefte aan de projectleidersrol.

Artikel

Wat is het innovatiepartnerschap?

Het innovatiepartnerschap is een nieuwe aanbestedingsprocedure in de gewijzigde Aanbestedingswet 2012 (in werking getreden per 1 juli 2016), bedoeld voor het in samenwerking met de markt ontwikkelen van producten, werken of diensten die nog niet bestaan of die nog een aanmerkelijke verbetering behoeven. Vraagstukken die om innovatieve oplossingen vragen zijn binnen de GWW-sector niet nieuw; denk aan energie-opwekkende wegen, intelligente verkeersmanagementsystemen of duurzamere dijken.

Artikel

Situationeel Organiseren en Managen, Stop met het idealiseren van agile, zelfsturing en managerloos organiseren

Artikel

Projecten zijn geheel of gedeeltelijk te managen met scrum

Scrum is een projectmanagement-aanpak, of betere manier van werken, waarbij afscheid is genomen van het traditionele blauwdruk denken (als die al ooit echt bestaan heeft). Het is een manier van werken die op veel unieke vraagstukken toepasbaar is en die gekenmerkt wordt door ervarend leren. 

Artikel

De vijftien elementen van het Project Canvas

Mensen die beginnen aan een ‘project’ worstelen vaak met de vraag waar te beginnen, welke onderwerpen aandacht vragen en welke niet, en hoe gedetailleerd dat dan moet. Het Project Canvas is een hulpmiddel dat de projectleider en het team helpt om de hoofdlijnen zichtbaar te maken en te beoordelen of het project wel nuttig en haalbaar is. 

Artikel

Professionaliseren van Programmamanagement: onze visie

Programmamanagement (PGM) vindt in steeds meer organisaties een vruchtbare voedingsbodem. Lees hier onze visie op PGM

Artikel

Veranderen als een blauw-ig proces

De laatste jaren is projectmatig werken niet meer puur blauw en wordt de aanpak van een project gemengd met andere kleuren

 

Artikel

De kernvragen bij een organisatiediagnose

De kernvragen die bij een organisatiediagnose worden gesteld, vind je hier:

 

 

Artikel

Is organiserend Nederland op weg naar zelforganisatie en intern ondernemerschap?

Verslag van mijn bezoek aan het managerloze Voys Telecom - een terugblik op het organisatiekundig denken van ruim dertig jaar geleden - de vraag of de hiërarchische ingerichte organisatie bij het grofvuil gezet kan worden - de puzzel of de manager overbodig geworden is -  mijn verklaring waarom iets nieuws introduceren in een organisatie lastig is - en het fenomeen van ‘concurrerende verandering initiatieven’.

Artikel

De heilloze zoektocht naar de beste manier van organiseren en managen

Het is geen eenvoudige opgave om aan managers enige duidelijkheid te geven over de stand van het vak van organiseren. Wat nu ‘old school’ is en wat niet, of anders gezegd, wat is nog de waarde van hetgeen de klassieke organisatieleer ons leert en wat organiseren 2.1 ons belooft. Wat is daarbinnen nog de rol van de manager? 

Artikel

Denken over veranderen in vijf kleuren

In dit artikel worden vijf manieren van denken over veranderen verder uitgewerkt.Steeds zal de kern van de manier van denken over veranderen worden
beschreven, daarbij refererend aan bestaande literatuur. Daarnaast wordt het soort veranderingstraject getypeerd dat hierbij hoort.

Artikel

Leiderschap zonder vertrouwen werkt niet!

In zicht van de Nederlandse verkiezingen en de recente ontwikkelingen van het leiderschap van de Amerikaanse president Trump wordt er ondermeer veel gesproken over 'vertrouwen'. Veel mensen vragen zich af: Zijn onze leiders wel te vertrouwen? Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de leiders in organisaties.

Artikel

Falen van een project ligt nooit alleen bij de projectleider

Volgens Brennikmeijer zorgt de balkenendenorm ervoor dat de overheid faalt bij grote overheidsprojecten zoals de Fyra en ICT en zorgt deze norm ervoor dat de overheid niet de deskundigheid in huis heeft die nodig is om grote projecten in goede banen te leiden.

Artikel

Scrum – een methode om snel producten op te leveren

Projectmatig werken is gedoe, en het gaat bijna nooit van leien dakje. Dat maakt dat er een voortdurende queeste is naar de methode die het ‘gedoe’ minimaliseert. Laat ik vooropstellen dat dit niet zal gebeuren, want een project speelt zich immers altijd af in een beweeglijke en onzekere context. Zo is er lang geloofd dat Prince2, door handboeken en waterdichte procedures, deze zekerheid zou geven. Nu is er een tegenbeweging (ook afkomstig uit de software wereld) onder de titel ‘scrum’. Je kunt scrum volledig toepassen, maar je kunt elementen er uit ook voor andere projectmanagement methoden gebruiken.

Artikel

De projectleider moet met mate vasthouden aan zijn projectplan

In het kader van het actualiseren van mijn boek Werken aan Projecten viel op dat de auteurs voorstanders waren van of een methodische aanpak, of van teamvorming of van waardegedrevenheid.

Artikel

White paper: Projectmatig werken vergt ragfijn rollenspel

Door het werken aan een project komen betrokkenen in een geheel andere verhouding te staan tot hun directe chef(s) en collega’s. 

Artikel

White paper over de keuze Project-, programma- of procesmanagement

In dit white paper wordt van project-, programma- en proces management aangegeven wanneer ze wel en niet bruikbaar zijn.

Artikel

White paper: Essenties van projectmatig werken

Whitepaper van Rudy Kor over de kracht van Projectmatig werken. Waarom werkt het? En hoe werkt het?

Artikel

Publicaties in relatie tot de language of learning

In de lijn van de language of learning is naast het boek Liefde voor Leren (2006), leerscans en diverse materialen ook een aantal artikelen verschenen. 

Artikel

Ter inspiratie: Topclass

De druk op en sturing van ‘professionalisering’ en ‘professionaliteit’ in de zorg, het onderwijs, de overheid, het bedrijfsleven neemt zienderogen toe.

Artikel

Ter inspiratie: Spelen met leervoorkeuren

Zo gewoon als ‘leren’ is, zo moeilijk blijkt het praten erover. Het woord heeft eindeloos veel verschillende nuances en betekenissen

Artikel

12 veel voorkomende valkuilen bij het managen van een project

Alles als project betitelen, zonder de alternatieve werkvormen (routines, improvisaties, programma’s) goed verkend te hebben

Artikel

Ecologie van het leren

Zorgvuldig organiseren is simpelweg geen oplossing voor de lawine aan ‘moeten’ die zich over professionals en organisaties uitstort.

Artikel

Zoekveld

Inloggen

Inloggen

Wij posten nooit op uw Linkedln timeline zonder uw toestemming

Inloggen via Linkedin


Of log in met uw Kennisbank account

Wachtwoord vergeten? Registreren
Kennis voor de manager en bestuurder van de toekomst

Home

Samenwerkingskunde

Projectmanagement

Programmamanagement

Leren en ontwikkelen

Veranderkunde

Risicomanagement

Leiderschap

Organisatiekunde

Contracteren en aanbesteden

Theorieën

Artikelen

Boeken

Figuren

Templates

pin-map.png  Stationsplein 1
      3818 LE Amersfoort
 
mail.png  Postbus 907
      3800 AX Amersfoort
 
  033 - 467 77 77
  info@tg.nl

De Twynstra Gudde kennisbank behandelt een aantal, voor managers en bestuurders relevante onderwerpen. De informatie is geselecteerd uit de Twynstra Gudde ervaring en de organisatiekundige literatuur, met als norm pragmatiek voor volledigheid.

Service footer

  • Disclaimer
  • Over Twynstra Gudde